Přihlášky

Svá vína můžete přihlašovat na portálu Národního vinařského centra zde

Přihlašování vín

31. května - 30. června

Soutěžní kategorie

*1. Bílá vína extrasuchá

bílá vína s max. 4 g zbytkového cukru na litr

*2. Bílá vína suchá

bílá vína s nejméně 4 g zbytkového cukru a max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.

*3. Bílá vína polosuchá

bílé víno s max. 12 g zbytkového cukru na litr nebo
bílé víno s max. 18 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 10 gramů nebo méně.

*4. Růžová vína a klarety

rosé
klarety

do 45 g/l zbytkového cukru. Dělení je pouze pro hodnocení, ve výsledcích bude kategorie uváděna jako společná.

*5. Červená vína  

červená vína s max. 4 g zbytkového cukru na litr

*6. Bílá vína polosladká

Obsah zbytkového cukru ve víně je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro vína polosuchá, ale dosahuje nejvýše 45 g/l.

*7. Sladká vína

Vína bez rozdílu barvy a použité technologie se zbytkem cukru nad 45 g/l

*8. Perlivá vína bez rozdílu zbytkového cukru

Vína sycená oxidem uhličitým.

*9. Šumivá vína bez rozdílu zbytkového cukru

Sekty vyrobené metodou charmat a kvašením v láhvi.

*10. Organická vína

Vína organická, oranžová, kvevri a tak podobně. Bez rozdílu barvy. Maximální obsah zbytkového cukru do 4 g/l. Výjimku tvoří speciální vína, například fortifikovaná. U nich není obsah cukru omezen.

Tato kategorie je hodnocena u kulatého stolu

*11. Velká vína

Společná kategorie pro bílá vína ročníku 2022 a starší a červená vína ročníku 2021 a starší, vždy do max. 4 g /l zbytkového cukru. Kategorie se speciální dekantací a hodnocením u kulatého stolu. U červených vín je vyžadováno zrání v sudu, u bílých je doporučeno.

!!! Jedno víno je zakázáno přihlásit současně do více než jedné soutěžní kategorie!!!

picture