Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Skvělá zpráva pro gurmány.

Na znojemsku výrazně vzrostla úroveň gastronomie. Před půl rokem otevřelo vinařství Vinice Hnanice na samé hranici Národního parku Podyjí nový provoz spojený s hotelem, kongresovými prostory a pochopitelně i restaurací.

Kuchyni, a jak jsme se na místě přesvědčili zdaleka nejen jí, tu vládne skvělý šéfkuchař Jan Mössmer, kterého můžete znát z brněnské slow food restaurace La Bouchée. Nyní se vrátil do rodného Znojma a Brno může vyvěsit černé prapory.

Vezměme to od začátku. Celý komplex vznikl z nechutné a krajinu hýzdící stavby bývalé roty pohraniční stráže. Architekt použil obkladový kámen, sklo a dřevo v moderní a vkusné symbióze. Restaurace je umístěna v prvním patře a její okna umožňují skvělý výhled na okolní vinice. Rozlehlá terasa teď v zimě slouží ke kouření (restaurace je pochopitelně přísně nekuřácká), ale v létě bude skutečným rájem. Interiér je vzdušný a čistý.

Menu je lákavé, najdete tu jednoduché, ale skvěle připravené pokrmy z dobrých surovin. Jednotícím prvkem je nápad a neotřelost. Proto v kachním vývaru najdete zeleninové canellony, v předkrmech terinku z králíka a v hlavních chodech i hovězí žebra.

Ochutnali jsme Tortellini s kachním masem, hřiby a lanýžovým olejem, Hřibové italské risotto i Kachní marinované kousky s vypečenou slaninou na salátu z čekanky a trhaných salátových listů. Vše bylo tak skvělé, že jsme museli naši návštěvu druhý den zopakovat. Tentokrát jsme využili nabídku čerstvých ryb a vybrali si mořského vlka. Šéfkuchař si našel čas na to, aby spolu s námi prodiskutoval úpravu ryby i přílohy. Výsledek – grilovaný mořský vlk na grilované zelenině přelitý kaparovou omáčkou – byl prostě jedinečný. Stejně tak byl skvělý kachní vývar a zcela nedostižné byly tvarohové knedlíčky s marcipánem, marinovanou švestkou v domácí vínovici a vanilkovou pěnou. O mátovém sorbetu, který přišel před rybou, jako poděkování z kuchyně, ani nemluvě.

Výběr vín ve vinařské restauraci určitě nepřekvapí a jejich ceny příjemně potěší. Až se tedy příště vydáte na kultovní výlet a Šobes, nechte si dostatek času na dobrý oběd či večeři. Skutečně to stojí za to.

Více obrázků

Děkujeme partnerům vinařského projektu KRÁL VÍN České republiky
Sýry z Vysočiny

slamove
vrbice1
vrbice2
pálava
bouřka
mikulov
svatý kopeček
vinice2
kraví hora
nová ves
vinice karpaty
sudy žebřík
lahve3
sudy
zelena vinice
kutna hora
Vinice
láhve skládané
sklep
reistna
rybník
archiv
pálava2
lahve