Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Statut soutěže vín

Celý statut si můžete stáhnout ve formátu pdf.

KRÁL VÍN České republiky 2019

Pořadatel: Black Point, spol. s.r.o.

Uzávěrka přihlašování: 7. července

Odevzdání vzorků (6 lahví od vzorku): 10. července – 11. července od 7:30 do 18:00, Velké Pavlovice, Tovární 509/3, kontakty David Tomáš 723 971 071 a Miroslav Hrabík 721 801 133

Maximální počet vzorků: 12

 

 

Doplňující informace:

8 nejlépe hodnocených vín každého vinařství bude uvedeno v knize KRÁL VÍN České republiky 2019 – v tištěné i elektronické verzi.

 

300 nejlepších vín bude zařazeno do seriálu 10 pultových degustací s názvem KRÁLOVSKÉ KOŠTY, které se konají ve Znojmě, Praze, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Ostravě, Hustopečích, Liberci a Brně.

 

15 nejlepších vín bude zařazeno do seriálu 30 řízených degustací s názvem Turné KRÁLE VÍN, které se konají ve vinotékách v celé České republice.

 

Všechna přihlášená vinařství budou zveřejněna v internetové Encyklopedie vinařů na www.kralvin.cz. Nejlepší víno každého vinaře bude prezentováno v knize KRÁL VÍN České republiky 2019 a na www.kralvin.cz s analytikou, fotografií a senzorickým popisem.

 

Hodnocení: Ostrava, 22. – 26. července, Clarion Congress Hotel Ostrava

 

Vyhlášení: Znojmo, 30. srpna, 13:00 Znojemské divadlo

 

Soutěžní kategorie – kategorie č. 8 a č. 9 už byly hodnoceny – NEPŘIHLAŠOVAT

 

1. Bílá vína extrasuchá

bílá vína s max. 4 g zbytkového cukru na litr

2. Bílá vína suchá

bílá vína s nejméně 4 g zbytkového cukru a max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.

3. Bílá vína polosuchá

3. 1. bílé víno s max. 12 g zbytkového cukru na litr nebo

3. 2. bílé víno s max. 18 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 10 gramů nebo méně.

4. Růžová vína a klarety

4. 1. rosé

4. 2. klarety

do 45 g/l zbytkového cukru. Dělení je pouze pro hodnocení, ve výsledcích bude kategorie uváděna jako společná.

5. Červená vína extrasuchá

červená vína s max. 4 g zbytkového cukru na litr

6. Bílá vína polosladká

Obsah zbytkového cukru ve víně je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro vína polosuchá, ale dosahuje nejvýše 45 g/l.

7. Sladká vína

Vína bez rozdílu barvy a použité technologie se zbytkem cukru nad 45 g/l

8. Perlivá vína bez rozdílu zbytkového cukru JIŽ OHODNOCENO

Vína sycená oxidem uhličitým.

9. Šumivá vína bez rozdílu zbytkového cukru JIŽ OHODNOCENO

Sekty vyrobené metodou charmat a kvašením v láhvi.

10. Organická vína

Vína organická, oranžová, kvevri a tak podobně. Bez rozdílu barvy. Maximální obsah zbytkového cukru do 4 g/l. Výjimku tvoří speciáolní vína, například fortifikovaná. U nich není obsah cukru omezen. Tato kategorie je hodnocena u kulatého stolu

11. Velká vína

Společná kategorie pro bílá vína ročníku 2017 a starší a červená vína ročníku 2016 a starší, vždy do max. 4 g /l zbytkového cukru. Kategorie se speciální dekantací a hodnocením u kulatého stolu. U červených vín je vyžadováno zrání v sudu, u bílých je doporučeno.

 

Děkujeme partnerům vinařského projektu KRÁL VÍN České republiky
Voda vhodná k vínu

slamove
vrbice1
vrbice2
pálava
bouřka
mikulov
svatý kopeček
vinice2
kraví hora
nová ves
vinice karpaty
sudy žebřík
lahve3
sudy
zelena vinice
kutna hora
Vinice
láhve skládané
sklep
reistna
rybník
archiv
pálava2
lahve