Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Snoubení vín s čokoládou

Jedinečný projekt snoubení kvalitních a chuťově čistých čokolád garantovaného původu s českými a moravskými víny. Čokolády jsou vyrobeny v tvaru podkovy, který lze pohodlně zavěsit na sklenku s vínem...

Doporučení vznikla na základě práce komise hodnotitelů KRÁLE VÍN, najdete obecněnjší doporučení k odrůdě a konkrétní doporučení k vítěznému vínu.

Hořká čokoláda

 

Uganda 80%:                   Pro tuto čokoládu je typická nízká sladkost a výrazná kakaově hořká chuť. Znaky v chuti: typická zemitá a houbová chuť. Ve výrobě se hodí ke kombinaci se zeleným čajem, mangem, zázvorem nebo kokosem.

tak výrazná a zemitá čokoláda, že potřebuje fortifikované sladké víno – vítěz Lokus 2012 Víno J. Stávek

 

Vietnam 73%:                  Je čokoláda spojující v sobě svěží ovocné tóny s tvrdšími typicky čokoládovými znaky. Znaky v chuti: hlavní chuťové znaky jsou kyselost kakaa, citrónové aroma, zemitost a tabákový kouřový buket.

1. velmi kontroverzní a pikantní spojení s aromatickým vínem z barrique sudu – vítěz Tramín 2015 výběr z hroznů Vinařství Ilias

2. příjemné a ladné spojení s Rulandské modré  - vítěz Rulandské modré 2013 výběr z hroznů Vinařství Drmola

 

Ecuador 71%:                  Je čokoláda s bohatým aroma a větším množstvím dílčích chutí. Převládá kakao. Znaky v chuti: výrazná je chuť po pražení, zemině a bylinkách, méně rozeznatelné  jsou pak rozinky. Hodí se k ořechu, vanilce, medu.

                                               potřebuje živočišné víno odrůdy Merlot 

 

Peru 64%:                        Je čokoláda s typicky lehce nakyslou čokoládovou chutí s nádechem rozinek a sušených fíků. Znaky v chuti – dominantní je lehkost kakaa, fíků a rozinek. Výborně se kombinuje s limetkou a krémy.

                                           1. rosé oblé a bohatě ovocné se zbytkovým cukrem – vítěz Cabernet Moravia rosé 2015 pozdní sběr, Vinařství Volařík

                                           2. Rulandské modré – oblé a zralé, starší zralé na sudu, vítěz Rulandské modré 2012 výběr z hroznů Vinařství Tetur

 

Ghana 53%:                     Je čokoláda s buketem dřeva a oliv. Znaky v chuti – výrazná je jemnost praženého kakaa s tóny dřeva, méně výrazné jsou pražená káva a olivy.

                                            plná Frankovka s vyšším alkoholem, ideálně výběr z hroznů – vítěz Frankovka 2015   výběr z hroznů Vinařství Vajbar

 

Mléčná čokoláda

 

Vanuatu 44%:                  Pro tuto čokoládu je typická vůně a chuť oříšků, kávy, mléka a karamelu. Znaky v chuti – sladkost karamelu, lehce vařené mléko, pražená káva a oříšky. Kombinace – okurka, citron, černý čaj.

                                           1. super spojení s Veltlínské zelené – hořčiny se pojí s grepovinou – vítěz Veltlínské zelené 2015 pozdní sběr Waldberg

                                           2. zajímavé spojení s Sauvignon se zbytkem cukru – zdůrazní ovocnost – vítěz Sauvignon 2015 pozdní sběr Waldberg

 

Venezuela 43%:                 Je čokoláda s výraznou chutí karamelu, oříšků a másla s vanilkovým aromatem.  Znaky v chuti – pražené oříšky, sladkost po karamelu a vanilce, máslo, lehce doplněno chutí kakaa. Doporučená kombinace v dalším využití je s jahodou,  Shiso, Yuzu.

                                               1. klasické spojení s červeným vínem zrajícím v barrique sudu  – vítěz Cuvée Maharal – Vinařství Tanzberg            

2. velmi překvapivé spojení s plným a zralým vínem odrůdy Sauvignon – vítěz Sauvignon 2015 pozdní sběr Vinařství Tanzberg

 

 

 

Côte d‘Ivoire 36%:          Je čokoláda s chutí po lehce vařeném mléce a čistém kakau s dotykem  dřeva - dominantní jsou kakao, dřevo, lehce rozpoznatelné olivy a mléko.  

                                           vyžaduje sladší aromatické víno – vítěz Pálava 2015 výběr z hroznů Vinařství  Tetur

 

Bílá čokoláda

 

Dominica 31%:                Je čokoláda s lehkou chutí po másle a fících. Znaky v chuti – bylinky, sušené fíky a máslo s mlékem. Optimální produkt pro výrobu sladkostí v kombinaci  s levandulí a meruňkou.

vyžaduje pikantní a minerální víno z Pálavy – vítěz Ryzlink vlašský 2015 pozdní sběr Vinařství  Volařík

 

Costa Rica 26%:               Je čokoláda s nezaměnitelnou krémovou chutí.  Znaky v chuti - máslo s mlékem, vanilka.   

                                               1. rosé plné ovocné se zbytkem cukru – vítěz Merlot rosé 2015 výběr z hroznů Vinařství Vajbar

                                               2. pikantní spojení s typickým minerálním vínem odrůdy Veltlínské zelené – vítěz Veltlínské zelené 2015 pozdní sběr Waldberg


 

Čokoládovny Fikar, s.r.o., nám. 1.května 1306, 664 34 Kuřim, tel: 541 264 642, www.fikar.cz

 

Děkujeme partnerům vinařského projektu KRÁL VÍN České republiky
Lahofer Author Cup

slamove
vrbice1
vrbice2
pálava
bouřka
mikulov
svatý kopeček
vinice2
kraví hora
nová ves
vinice karpaty
sudy žebřík
lahve3
sudy
zelena vinice
kutna hora
Vinice
láhve skládané
sklep
reistna
rybník
archiv
pálava2
lahve