Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Jak si vybrat dobré víno a jak je správně spojit s jídlem?

Možnosti máte zhruba tři. Můžete se naučit víno opravdu znát, pak tedy musíte absolvovat řadu degustací, promlouvat s vinaři a sommeliery a ještě mnohé navíc. Můžete (máte-li na to) chodit do těch několika vynikajících restaurací, které mají dobře zásobený vinný sklep a šikovného sommeliera, nebo si koupíte některou z knih o víně, které se věnují i kombinatorice a budete věřit jejím autorům.

Pro běžný život navrhuji kombinaci první a třetí možnosti. Bez základní představy o chuti jednotlivých odrůd v závislosti na ročníku a vinařské oblasti je velmi těžké nastartovat představivost a vhodně kombinovat. Řada doporučení v knihách může být velmi dobrým vodítkem, zejména tam, kde se profil vína vymyká obecné představě o odrůdě.

Dříve bývalo pravidlem kombinovat bílá vína k bílým masům a červená k tmavým. Tato poučka je již dávno překonaná. Mnohem důležitější než barva vína je jeho projev, mládí, ovocnost, lehkost či objem alkoholu. Znám Frankovku, kterou pro její lehkost a alkohol doporučuji k lehkým kuřecím steakům či barikované Chardonnay, jehož ideálním partnerem jsou bifteky se smetanovou omáčkou.

Řada dobrých vinařů uvádí na kontraetiketách doporučení kdy víno konzumovat a s čím je kombinovat. Ne vždy s tímto doporučením musíme souhlasit – každý má svou chuť a své představy – ale za vyzkoušení určitě stojí. Ne vždy také tato doporučení odpovídají skutečnosti. Někteří výrobci se nad nimi zamysleli naposledy před 10 lety a od té doby je opisují na další a další etikety.

Kombinací vína a pokrmů a správným stolováním se zabývá celosvětové hnutí „Slow Food“, jehož pobočka funguje i u nás. Základní filozofie by se dala vyjádřit větou: „Jak se dobře najíst a napít, aby víno, jídlo, prostředí a způsob podávání byly v naprosté harmonii“. Budete li dobře hledat, zcela jistě narazíte na degustaci pořádanou dle myšlenek tohoto hnutí. Pro mne osobně byla takováto degustace před mnoha lety startovním impulsem k přemýšlení o víně a jeho kombinacích s jídlem.

Krásné a hlavně zábavné hledání ...


Chcete-li zažít srovnání vín a povídaní o něm ve velkém, neváhejte a podívejte se, kdy a kde se koná nejbližší akce ve vašem okolí. Na Dnech v růžovém v Praze, Ostravě a Českých Budějovicích si můžete vyzkoušet párování s pokrmy na vlastní smysly.

Na setkání u sklenky dobrého vína se těší Branko Černý

Více obrázků

Děkujeme partnerům vinařského projektu KRÁL VÍN České republiky
Dopřejte svým vínům luxusní adresu.

slamove
vrbice1
vrbice2
pálava
bouřka
mikulov
svatý kopeček
vinice2
kraví hora
nová ves
vinice karpaty
sudy žebřík
lahve3
sudy
zelena vinice
kutna hora
Vinice
láhve skládané
sklep
reistna
rybník
archiv
pálava2
lahve