Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Jak se naučit o vínu povídat?

Asi nejtěžší a zároveň nejlehčí z kapitol o víně. Pro člověka, který je extrovertní, rád povídá a nemá úplně špatnou paměť, není těžké po přečtení několika knih a absolvování několika degustací hodiny bavit neodbornou společnost „zasvěceným“ povídáním o víně. Na druhou stranu nedej Pán Bůh, aby se v této společnosti vyskytl někdo s vyšší znalostí o víně.

Myslím, že není krásnějších témat k hovoru mezi muži, než víno a ženy. Proto radím všem mužům, přistupte k diskuzi o víně stejně jako k povídání o ženách. Řiďte se svými city, pocity a názory, povídejte o svých dojmech, chutích a kombinacích. Vždyť k rozmluvě o ženách také nemusíte být gynekologem. Nebudete-li zabíhat do technických a technologických detailů, můžete strávit příjemný večer klábosením o barvě, jejíž paleta je téměř nekonečná, od čiré po zlatavou, od starorůžové po temně rudou do černa. Úspěšně můžeme zkoumat i vůně vína – živočišné, dřevěné, chemické, kořeněné, aromatické, kouřové, éterové, květové, ovocné či rostlinné. V chuti můžeme nalézt nekonečné množství chuťových nuancí, jejichž dělení se podobá vůním. Nicméně všechny chutě ovlivňují základní chuťové vjemy – sladká, kyselá, slaná a hořká. Každou z těchto chutí posuzujeme jinou částí jazyka a je tedy třeba se dokonale při degustaci soustředit.

Plodným tématem, které vydrží na dlouho je srovnávání jednotlivých ročníků. Mnohdy však vede ke kontroverzím, neboť i ve vysloveně špatných ročnících najdeme výborná vína konkrétních producentů a ve vynikajících ročnících nepitelné vzorky. Každý ročník však sebou nese v našich podmínkách velmi patrné ročníkové charakteristiky a měli bychom je umět rozeznat a popsat. Pozor však na velkou chybu – ročník špatný v našich podmínkách, neznamená špatný ve vinařství obecně. Například u nás nejhorší ročník poslední doby – 1996 – znamenal pro francouzské oblasti ročník výjimečně dobrý.

Dalším ze zajímavých témat při povídání o vínu je jeho možnost uplatnění v gastronomii. Dlouhé hodiny můžeme diskutovat o vhodnosti konkrétního vína k navrhovanému pokrmu, k jednotlivým složkám či použitým kořením. Ideálním vyvrcholením takové debaty je pozvání od některého z přítomných kuchařů na naturální ochutnávku. Při těchto debatách se řada gurmánů dostává na pevnější půdu, neb dobrá jídla jedí už léta, zatímco s vínem se teprve seznamují.

Posledním z častých témat je diskuze o budoucím vývoji vína. O tom, že se víno zráním v láhvi mění, mají představu asi všichni konzumenti vína. O tom, jak bude skutečně vypadat za několik let, se můžeme jenom dohadovat. Nejkrásnější na tomto tématu je, že i odborníci se mohou jen dohadovat . Debata proto může být velmi barvitá a dlouhá. Rozuzlení poskytne až samo víno za několik let.

Chcete-li zažít srovnání vín a povídaní o něm ve velkém, neváhejte a podívejte se, kdy a kde se koná nejbližší akce ve vašem okolí.

Na setkání u sklenky dobrého vína se těší Branko Černý

Více obrázků

Děkujeme partnerům vinařského projektu KRÁL VÍN České republiky
Web design & reklama

slamove
vrbice1
vrbice2
pálava
bouřka
mikulov
svatý kopeček
vinice2
kraví hora
nová ves
vinice karpaty
sudy žebřík
lahve3
sudy
zelena vinice
kutna hora
Vinice
láhve skládané
sklep
reistna
rybník
archiv
pálava2
lahve